woensdag 1 oktober 2014

Wat als er straks geen brandstoffen meer zijn


 Wat als onze energie opraakt

Gisteren werd mij de vraag gesteld Professor Poldermans wat als er straks minder brandstoffen zijn?
Geen olie meer , geen elektriciteit , geen gas meer , of in elk geval niet voldoende ?

Ik hoefde niet heel lang na te denken. Het eerste wat in me op kwam was dan gaat het recht van de sterkste gelden. De sterkste van onze soort zullen weten te overleven.
Degene met de wapens degene met voedsel en degene die zich warm weten te  houden aan hun kachel, in de wintermaanden.
Het deed me even aan de film Waterworld denken alles loopt onder water en op het water drijft een stad met Smokers en daarom heen de overlevers van het strijdperk.
Zo zal het eigenlijk ook gaan als er geen brandstoffen meer zijn. Er worden oorlogen gevoerd om wie nog wel een beetje heeft, ben je te zwak dan raak je of was je alles al kwijt.

Maar voor het zover is.
Zou het misschien beter zijn om je nu al te bewapenen. Zorgen dat je goed uitgerust bent jezelf al kunt voorzien van energie ook al zijn de tijden nog niet zo bar als geschetst in de vraag.

Wat als er straks geen brandstoffen meer zijn?

De kunst is om je nu al klimaatneutraal te maken een hoop mensen doen dit al of wagen een poging door zonnepanelen op hun dak te plaatsen warmtepompen te installeren en zo op onze aardwarmte zich te verwarmen.
Eén ding zien ze echter geheel over het hoofd. Nu lijkt het allemaal mooi wat je over hebt geef je terug aan de energieleverancier in dit geval de maatschappij. Maar in tijden van niets zullen deze energieleveranciers allang gestopt zijn en dan lever jij nog steeds terug aan het net. Dat kleine beetje en vele kleine beetjes zullen nog steeds niet genoeg zijn om iedereen te voorzien in energie.
Dus ga je je voorbereiden of Preppen zoals dat tegenwoordig zo prachtig genoemd wordt.
Sla dan zelf je energie op, alvorens je terug gaat leveren aan de energiemaatschappij.
Zo ben je je eigen centrale, je eigen micro-economie. Je hebt verder gedacht dan het gros van de mensen die met hun zonnepanelen alleen maar denken aan geld verdienen en minder lasten.
Vooruit denken is de tendens en dat geld voor een heleboel dingen. Vooruit denken , en vooral op je gemak vooruit denken, ergens langer over nadenken dan een minuut of een week.
Vele beslissingen ook in het bedrijfsleven,en vooral in de sociale sector worden te snel genomen. Vaak ook worden ze genomen door de verkeerde mensen.
De beslissing is gemaakt. Het werkt maar half of geheel niet .
Dus draaien we de beslissing terug en gaan over op een nieuw idee.
Dat heet vernieuwing maar eigenlijk heet dit neerwaarts.

Hoe bedoeld u ?
Ik zal een korte uitleg geven.
Een gemiddeld grote zorginstelling besluit over te gaan op een nieuw systeem om te rapporteren. Het systeem blijkt onhandig te zijn. Uiteindelijk na een jaar te hebben gerommeld komen ze er met zijn allen achter dit is het niet. Ze gaan terug en gaan opnieuw nadenken.
Terwijl als er één juiste medewerker bijvoorbeeld één Ict-er of juist iemand van de werkvloer goed had nagedacht was hij tot de conclusie gekomen dat het systeem van een collega instelling wel goed werkt. Ze hadden beter dat bestaande systeem kunnen aanschaffen.Op die manier hadden ze rustig en weloverwogen honderdduizenden euro's uit kunnen besparen. dan twee keer opnieuw het wiel uit te vinden. Vooruitdenken op een rustige overwogen manier. Dat geldt dus ook voor je eigen micro-economie. Overleven is vooruitdenken en natuurlijk kunnen we op alles voorbereid zijn, met goed nadenken komen we veel verder.
Zo ben ik eventueel voorbereid als het erg koud gaat worden, ligt er in het Poldermans archief een heleboel papier wat in rook en warmte kan opgaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten